Upptrappning i kriget om internet

Anonymoose @ Flickr

Source: Anonymoose @ Flickr

“We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.”

De senaste dagarna har varit väldigt dramatiska på många håll i cyberrymden. Sony har blivit hackade ett flertal gånger, en säkerhetsfirma som samarbetar med FBI fick sina databaser knäckta, Dubais regering hackades och här på hemmafronten har Sannfinländarnas krets i Helsingfors fått sin hemsida hackad. Twitterflödet har sällan varit så intressant att läsa kan man säga.

Man får säga vad man vill om människorna som håller på med det här, men jag tror att den här typen av aktivism är oundviklig så som samhället ser ut idag. Våra politiker, både på hemmafronten och ute i EU-parlamentet, försöker allt vad de kan för att styra så mycket som möjligt av våra liv. Man drar sig inte heller för att använda metoder som man länge har kritiserat andra (t.ex. Kina) för att använda (t.ex. censur). I samma takt som fler människor inser vad som egentligen pågår kommer missnöjet att växa och aktivismen att öka ända tills vi får till en förändring, antingen mot ett öppnare samhälle eller mot en totalitär stat i äkta 1984 anda.

Det är inte första gången man använder sig av olagliga metoder för att få till en förändring i samhället. Arbetare började organisera strejker för att bli hörda från mitten av 1800-talet, långt innan sådana metoder var lagliga. Gröna rörelsen fick sin början i och med Greenpeace som minsann inte höll sig på “rätt” sida om lagen. Nu har vi Anonymous som strider för vår skull att leva i ett öppet samhälle på internet utan att behöva vara rädda för vad vi säger, läser eller skriver. Var finns skillnaden? Gruppen Anonymous är faktiskt den grupp hackare som jag respekterar, inte för deras metoder utan för deras ideologi. De behövs, på samma sätt som fackförbunden behövdes under industrialiseringen.

Sedan finns det andra grupper, såsom LulzSec (ansvariga för bl.a. Sony hack #12 och FBI hackningen) som gör vad de gör för att de tycker att det är roligt. Okej, de angriper sådana som irriterat dem på ett eller annat sätt, men gör det för att förnedra. Det här respekterar jag inte alls på samma sätt, eller alls egentligen. Visst kan det vara roligt när man inser att Sony fortfarande lagrar sina användares lösenord i klartext utan kryptering (om man inte är användare själv förstås), men ändamålet helgar inte medlen i det här fallet.

Vart vill jag komma? Jag är ganska säker på att vi bara har sett början på kriget om internet än så länge. Vi kommer att få höra många fler nyheter om websidor som övertagits av en eller annan grupp av en eller annan orsak en bra tid framöver. Vi får se hur länge det tar innan våra folkvalda inser att något måste göras och då om inte förr är det viktigt att visa dem vilken väg de bör vandra. Vissa hackar, vissa skriver, andra bara tycker, men alla är vi en del av revolutionen.

This entry was posted in På svenska and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

     

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>